Categorie: organisatie

Missie en visie

De Werkvennootschap werd opgericht door de Vlaamse Regering om de inspanningen van de verschillende Vlaamse mobiliteitsspelers te coördineren.
Op die manier kunnen we grote infrastructuurwerken versneld en geïntegreerd aanpakken. De Werkvennootschap is een doorstart van Via-Invest en bundelt kennis en expertise die groeide binnen de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Bij De Werkvennootschap werken financiële, juridische en technische profielen samen aan omvangrijke mobiliteitsprojecten.

Visualisatie Henneaulaan

Bij De Werkvennootschap werken slechts 22 werknemers.  Toch biedt ons kantoor op de 15e verdieping van de Botanic Tower plaats aan zo’n 110 medewerkers. Dat wil dus zeggen dat we, naargelang de noden van onze projecten, de beste experten in huis halen. Door die nauwe samenwerking met onder meer ingenieurs, architecten, ruimtelijke ontwerpers, communicatieadviseurs en omgevingsmanagers op de werkvloer, ontstaan nieuwe inzichten en vinden we oplossingen voor de meest complexe problemen.

“De Werkvennootschap is een kleine en wendbare organisatie. Naargelang de noden van onze projecten halen we de beste experten in huis. Door die nauwe samenwerking met onder meer ingenieurs, architecten en landschapsarchitecten op de werkvloer, ontstaan nieuwe inzichten en vinden we oplossingen voor de meest complexe problemen.”

Bij De Werkvennootschap leggen we de nadruk op het geïntegreerde karakter van onze projecten. Er wordt niet alleen gezocht naar oplossingen voor de wagen en de automobilist, maar we kijken ook naar leefbaarheid, duurzame mobiliteit, multimodaliteit en de uitwisseling tussen die verschillende modi. We onderscheiden ons ook door onze participatieve aanpak: we gaan in dialoog met alle belanghebbenden, van lokale besturen tot omwonenden, van belangenorganisaties tot bedrijven. We zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen. Met heldere communicatie en hedendaagse participatietechnieken proberen we onze projecten vorm te geven met een zo breed mogelijk draagvlak.

In 2020 werd een nieuw project aan onze organisatie toevertrouwd.  Daarin gaan we op zoek naar een snelle oplossing voor een plan dat al decennialang op tafel ligt: Spartacus Lijn 2. Hoogwaardig openbaar vervoer voor Limburg, een provincie waar het aanbod aan openbaar vervoer laag ligt. In een studie wordt bekeken of we, dankzij het inzetten van trambussen tussen Hasselt en Maasmechelen, snel winsten kunnen boeken op vlak van kwaliteitsvol en betrouwbaar openbaar vervoer in Limburg.