Startnota van de Sneltram goedgekeurd

De Sneltram zal Willebroek rechtstreeks met Brussel-Noord verbinden langs de A12. Die moet een afstand van 29 km overbruggen in 40 minuten, een grote tijdswinst tegenover het openbaar vervoer vandaag. Er komen nieuwe haltes in Willebroek, Londerzeel, Wolvertem, Meise en Strombeek-Bever. Elke kern langs het traject wordt zo bediend, terwijl het aantal haltes toch beperkt blijft. Langs het traject komen ook kwalitatieve fietsvoorzieningen.

Dankzij de Sneltram zal een verplaatsing met het openbaar vervoer van en naar Brussel maar half zo lang duren dan vandaag. En met een betere kwaliteit van het openbaar vervoer zullen ook autogebruikers overtuigd worden.
— Joost Swinnen
Conceptbeeld Sneltram Willebroek-Brussel

Conceptbeeld Sneltram Willebroek-Brussel

Van startnota naar opmaak projectnota

De Vlaamse Regering besliste in 2018 met een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan om de zone voor de Sneltram langs de A12 af te bakenen. Dit jaar, in 2020, werd bepaald waar de tramhaltes zouden komen, waar de fietssnelweg, fietsbruggen en fietstunnels kunnen komen en welke aanpassingen aan de weginfrastructuur er nodig zijn. Deze zaken werden vastgelegd in een zogenaamde startnota. In april 2020 keurden de overheden deze aanpassingen goed en bekrachtigden ze de startnota. 

Met de goedkeuring van de startnota is het project in een stroomversnelling gekomen. De architecten en ontwerpers zijn volop aan de slag om zowel het tramtraject te ontwerpen en uit te tekenen, maar ook de omgeving rond de tramhaltes vorm te geven.
— Joost Swinnen

In het najaar van 2020 waren er over het hele tracé landmeters aan de slag om opmetingen te doen.  De ingenieurs, tekenaars en architecten hebben immers precieze gegevens nodig van de bestaande toestand: de grens met de A12, de afbakening van de terreinen langs de A12, de toestand van de bodem en de ondergrond. De infrastructuur, zeker de traminfrastructuur, de bruggen en de tunnels moeten immers stevige funderingen in de ondergrond krijgen. Ook de exacte grenzen van de zone waar de tram zal komen zijn door de landmeters vastgelegd. 

Sneltram-Foto3.jpeg

In 2021 volgt de opmaak van de “Projectnota”. Volgende stappen zijn dan het MER-onderzoek en de omgevingsvergunningsaanvraag. Daarna kan de zoektocht naar een aannemer starten. Via sneltramA12.be vind je de meest recente info over het project. Je kan je er ook inschrijven op de digitale nieuwsbrief.