Beoordeling alternatieven voor de herinrichting van het noordelijk deel van de Ring
In juni 2019 publiceerden we de scopingnota waarin de verschillende oplossingsrichtingen, alternatieven en varianten voor de herinrichting van de Ring Noord uitgebreid worden toegelicht. Om al die mogelijkheden te kunnen beoordelen gingen eind dat jaar verschillende studies van start: het plan-milieueffectenrapport (plan-MER), de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA), het ruimtelijk veiligheidsrapport (RVR) en een futureproof-scan. Al die studies liepen verder in 2020 en maken het mogelijk om de verschillende alternatieven tegenover elkaar af te wegen.
Hoe die evaluatie kan gebeuren, legde Veerle Van Hassel (ruimtelijk planner, dept. Omgeving) uit in de Werken aan de Ring-krant van juni 2020. Je kan dit artikel nalezen op werkenaandering.be
Al deze studies leveren input om de alternatieven te kunnen beoordelen.
In het planmilieueffectenrapport (plan-MER) worden de mogelijke gevolgen van de alternatieven en varianten beschreven voor milieu, mens en samenleving. Een MER-onderzoek bestaat uit verschillende disciplines die je in grote lijnen kan opsplitsen in drie groepen:
de ruimtelijke disciplines met onder meer waterhuishouding, landschap en biodiversiteit, maar ook landbouw en bedrijvigheid
de groep leefbaarheidsdisciplines omvat bijvoorbeeld lucht en geluid
de impact op het klimaat: op basis van een aantal klimaatscenario’s maken we een doorkijk naar 2050 en 2100.
In dit rapport wordt ook gekeken waar er milderende maatregelen nodig zullen zijn.
De wereld verandert razendsnel. Daarom voeren we ook een futureproof-verkenning uit. Dit vormt de basis om te kijken of de nieuwe Ring rond Brussel tegemoet komt aan twee belangrijke criteria: robuustheid en flexibiliteit. Op die manier ontwerpen we een Ring die ook in een onzekere toekomst optimaal zal functioneren.
In het ontwerpend onderzoek lag de focus dit jaar op de ruimtelijke impact van de voorgestelde alternatieven. Aan de hand van 3D-modellen, simulaties en plannen willen we de impact op de ruime omgeving in kaart brengen.
Daarnaast loopt er ook een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) waarin de maatschappelijke kosten en baten in kaart worden gebracht, een ruimtelijk veiligheidsrapport (RVR) wordt opgesteld en de effecten op de verkeersveiligheid (VVEB) worden beoordeeld. Al die studies maken het niet alleen mogelijk om de alternatieven te gaan beoordelen, maar ook te gaan optimaliseren. Dit betekent dat een aantal alternatieven en varianten zal afvallen en andere worden aangepast. In het voorjaar van 2020 zullen al deze resultaten in een nieuwe versie van de scopingnota worden beschreven.