Probleemstelling, project- en procesdoelstellingen

In 2020 liep de verkenningsfase van het Complex Project Viaduct Gentbrugge. Het doel van die fase is de formulering van een heldere probleemstelling en proces- en projectdoelstellingen, alsook een samenwerkingsstructuur. Ze vormen een stevige basis voor de startbeslissing van de Vlaamse Regering, die het begin inluidt van de volgende fase. 

De probleemstelling toont het belang van een geïntegreerde benadering van een Complex Project. Zo benoemt ze zowel de uitdagingen voor mobiliteit als voor leefbaarheid. En stelt ze duidelijk dat het belangrijk is om een traject in te gaan met alle belanghebbenden. Deze aspecten komen terug in de acht project- en procesdoelstellingen. 

4 projectdoelstellingen

Continuïteit van doorstroming op Europees en Vlaams niveauDe E17 is een belangrijke schakel voor de verkeersdoorstroming op Europees en Vlaams niveau. Tegelijkertijd is ze belangrijk voor het sociaal en economisch weefsel van de regio. Het garandere…

Continuïteit van doorstroming op Europees en Vlaams niveau

De E17 is een belangrijke schakel voor de verkeersdoorstroming op Europees en Vlaams niveau. Tegelijkertijd is ze belangrijk voor het sociaal en economisch weefsel van de regio. Het garanderen van de doorstroming maar ook het verzoenen ervan met veiligheid en leefbaarheid vormen de kern van het Complex Project.

Duurzaam en geconnecteerd stadsregionaal mobiliteitssysteemIn een duurzaam en geconnecteerd mobiliteitssysteem zorgen knooppunten voor een vlotte overgang van het weggennet naar fiets- en openbaarvervoersnetwerken. Die plekken zijn op hun beurt een …

Duurzaam en geconnecteerd stadsregionaal mobiliteitssysteem

In een duurzaam en geconnecteerd mobiliteitssysteem zorgen knooppunten voor een vlotte overgang van het weggennet naar fiets- en openbaarvervoersnetwerken. Die plekken zijn op hun beurt een interessante locatie voor het concentreren van economische activiteiten.

Leefbare omgevingenDe weginfrastructuur brengt vandaag heel wat hinder met zich mee (visueel, geluid, luchtvervuiling, trillingen). De omgevingskwaliteit, te verstaan als de kwaliteit van de openbare ruimte, de woondensiteit, het voorzieningenaanbod…

Leefbare omgevingen

De weginfrastructuur brengt vandaag heel wat hinder met zich mee (visueel, geluid, luchtvervuiling, trillingen). De omgevingskwaliteit, te verstaan als de kwaliteit van de openbare ruimte, de woondensiteit, het voorzieningenaanbod en de veiligheid - kan op verschillende plekken verbeterd worden.

Groene en blauwe landschappen verbinden en versterkenDe weg- en spoorweginfrastructuur doorsnijdt waardevolle landschappen, waterwegen en groenpolen. Door de groene en blauwe landschappen opnieuw te verbinden kunnen ze toegankelijk en beleefbaar wor…

Groene en blauwe landschappen verbinden en versterken

De weg- en spoorweginfrastructuur doorsnijdt waardevolle landschappen, waterwegen en groenpolen. Door de groene en blauwe landschappen opnieuw te verbinden kunnen ze toegankelijk en beleefbaar worden, maar ook uitgroeien tot dragers voor de klimaatdoelstellingen. 

4 procesdoelstellingen

Gezamenlijk proces voor een geïntegreerd projectHet Complex Project raakt aan verschillende thema’s en bijhorende beleidsdomeinen: landschap, mobiliteit, leefbaarheid, economie, landbouw, …  Een geïntegreerd project streeft naar een maxima…

Gezamenlijk proces voor een geïntegreerd project

Het Complex Project raakt aan verschillende thema’s en bijhorende beleidsdomeinen: landschap, mobiliteit, leefbaarheid, economie, landbouw, …  Een geïntegreerd project streeft naar een maximale vertegenwoordiging van alle relevante thema’s in het proces opdat een maximale meerwaarde op alle vlakken kan behaald worden.

procesdoelstellingen-02.png

Gezamenlijk project vanuit de doelstellingen

Het proces brengt verschillende, soms tegenstrijdige belangen rond de tafel. Om de individuele posities te overstijgen, zijn de project- en procesdoelstellingen leidend. Zij vormen het startpunt voor gezamenlijke ambities.

Interbestuurlijke samenwerkingHet Complex Project overstijgt de gemeentegrenzen waardoor een samenwerking tussen de verschillende lokale overheden belangrijk is om een sterk project te maken voor de regio.

Interbestuurlijke samenwerking

Het Complex Project overstijgt de gemeentegrenzen waardoor een samenwerking tussen de verschillende lokale overheden belangrijk is om een sterk project te maken voor de regio.

Diversiteit van belanghebbendenIntensieve processen vragen een groot engagement van wie die rond de tafel komt zitten. We moeten er daarnaast over waken dat ook belangen die minder betrokken vertegenwoordigers hebben op tafel komen. 

Diversiteit van belanghebbenden

Intensieve processen vragen een groot engagement van wie die rond de tafel komt zitten. We moeten er daarnaast over waken dat ook belangen die minder betrokken vertegenwoordigers hebben op tafel komen. 

Meer info over de acht project- en procesdoelstellingen in detail nalezen?
Lees de Inzichtennota