Samenwerking
Rond Ronse zet sterk in op de samenwerking met een brede waaier van belanghebbenden. Door hen regelmatig te informeren, bv. tijdens bilaterale overlegmomenten, over het onderzoekswerk en de aanpak, kunnen we de voortgang steeds toetsen. Op die manier krijgen we zicht op de kansen, vragen en bezorgdheden die bij hen leven en bekijken we hoe we daar tegemoet aan kunnen komen vanuit het studiewerk.
Door hen samen te brengen in verschillende overlegplatformen krijgen ze ook inzicht in elkaars belangen en standpunten. De terreinkennis die we op die manier binnenhalen, is cruciaal voor het slagen van ‘Rond Ronse’.
In 2020 hebben we ingezet op drie categorieën van overlegfora:
Bestuurlijk-administratieve overlegfora:
Op deze fora brengen we ambtelijke en/of bestuurlijke vertegenwoordigers van betrokken overheden samen om de stand van zaken en voortgang van het project te bespreken. Er zijn momenteel werkgroepen over open ruimte, mobiliteit en lokaal beleid.
Overlegfora met een bredere kring van professionele belanghebbenden:
Met deze overlegfora richten we ons tot actoren die doorgaans over een brede terreinkennis beschikken en/of een vrij doorgedreven kennis hebben van een deelaspect van het project (bv. overheden, middenveldorganisaties, burger-bewegingen, experten…). Zo vonden er in 2020 twee werksessies plaats met een brede groep van professionele belanghebbenden. De eerste werksessie (werksessie 4) focuste op de alternatieven en toekomstbeelden van de streek. De tweede (werksessie 5) lichtte de redelijkheidstoets toe en verliep volledig digitaal.
Initiatieven naar het brede publiek
Het is onze uitdrukkelijke bedoeling om ook minder goed geïnformeerde burgers actief te informeren en te betrekken in het proces “Rond Ronse”. Om die informatie te ontsluiten, wordt actief gecommuniceerd via verschillende kanalen: de eigen Rond Ronse kanalen en die van de betrokken gemeenten. Er werd een krant gebust in Ronse, Maarkedal, Kluisbergen en Oudenaarde om iedereen breed te informeren. Daarnaast werd in coronatijden een heuse virtuele infomarkt op poten gezet en konden inwoners uit de streek hun vragen aan onze experts stellen tijdens een digitale vragensessie. Ook de Facebookpagina van Rond Ronse speelde een belangrijke rol in het verspreiden van deze en andere informatie naar het brede publiek.