2020, het jaar van het onderzoek

In het jaar van het onderzoek voor Rond Ronse werden twee werksessies georganiseerd, om betrokken stakeholders in te lichten over de mogelijke mobiliteitsoplossingen en de werking van de redelijkheidstoets. Dat gebeurde tijdens een fysieke en een volledig digitale sessie. 

In het begin van 2020 werden de verschillende alternatieven voor de mobiliteitsproblematiek en de toekomstbeelden rond open ruimte en de versterking van de natuur onderzocht. Die werden op 5 maart, tijdens een vierde werksessie, voorgesteld aan de professionele stakeholders. De besproken oplossingen werden nadien verzameld in scopingnota 1. Dat lijvige onderzoeksdocument werd gepubliceerd in juni en gekoppeld aan een officiële inspraakperiode. Burgers uit Ronse, Maarkedal, Kluisbergen en Oudenaarde … Iedereen kon de nota inkijken en er bemerkingen op formuleren. 

Na een inspraakperiode van twee maanden ging Team Rond Ronse begin augustus aan de slag met de ontvangen reacties en met het verdere studiewerk. Ontwerpen werden onderzocht, aangepast of geschrapt. De zoekzones voor de bebossing werden aangepast naar nieuwe inzichten en de ruimtelijke visie voor de streek vertaald in ‘visieschetsen’.

De mobiliteitsalternatieven werden onderworpen aan een redelijkheidstoets. Een onderzoeksinstrument waardoor de meest onredelijke alternatieven op basis van drie vastgelegde criteria (lost het alternatief de mobiliteitsproblematiek op, is het bouwtechnisch haalbaar en heeft het alternatief geen te extreme – niet te milderen – impact op de omgeving?) geschrapt konden worden. De werking van de redelijkheidstoets werd toegelicht tijdens werksessie 5. 

Op het einde van 2020 werd scopingnota 2 opgesteld. Die nota bevatte alle verfijnde oplossingen, voor de mobiliteitsproblematiek en om de natuur in de streek te versterken. 

2020_april_01-RONSE_LUCHTBEELDEN_(KEVIN SCHUSTER)_HR_09.jpg