Digitale infomarkt over vertrechtering alternatieven in najaar

In september was de eerste fase van het geïntegreerd onderzoek afgerond. Van de zeven alternatieven bleven er drie over. Vier alternatieven werden niet weerhouden omdat hun probleemoplossend vermogen te klein was of de impact op de omgeving te groot. Over de onderzoeken en de selectie van de alternatieven werden een infomarkt en een vragensessie georganiseerd. Door de coronapandemie gingen die digitaal door. Er kwam ook een inspraakronde in november.

Tijdens de digitale infomarkt kregen de kijkers meer informatie over de verfijning van de alternatieven en de drie alternatieven die overbleven: twee doortochtalternatieven waarbij de nieuwe N74 het tracé van de Grote Baan volgt (A2 en A3) en één oostelijke omleiding van de N74 (A4). De drie tracés werden telkens gecombineerd met een hoogwaardig openbaarvervoerssysteem van Hasselt tot het noorden van Limburg.
Dat was het resultaat van de eerste fase van het geïntegreerd onderzoek en werd ook beschreven in de tussennota. Zo’n 120 geïnteresseerden stuurden naar aanleiding van de digitale infomarkt hun vragen naar het projectteam. De veel gestelde vragen werden beantwoord tijdens een live antwoordsessie.

 Herbekijk de digitale infomarkt.

Iedereen kon nadien reageren op de tussennota tijdens een publieke raadpleging die liep van 9 november 2020 tot en met 8 december 2020. Uit de inspraakronde over de tussennota en het advies van de gemeente Houthalen-Helchteren, en uit technisch en ontwerpend onderzoek en milieuoverwegingen, kwamen eind 2020 nog twee combinaties van de doortochtalternatieven in beeld. De in totaal vijf redelijke alternatieven – drie alternatieven van de tussennota en twee uit het proces voortvloeiende combinatiealternatieven – maken in 2021 het voorwerp uit van het geïntegreerd effectenonderzoek dat moet leiden tot de aanwijzing van het voorkeursalternatief.

Je kan de Tussennota  integraal consulteren op de projectwebsite.